Äitienpäivänä perheen kuuluu olla yhdessä.

Lapsuutensa Kristiinassa asunut nuori äiti Natalie Klemets viettää tulevana viikonloppuna toista omaa äitienpäiväänsä. Avomiehelle, Afganistanissa syntyneelle Heshmat Nurille ei äitienpäivän vietto ole kuulunut oman kulttuurinsa perinteisiin.

- Ei Afganistanissa ole tietojeni mukaan äitienpäivää eikä sen enempää isänpäivääkään vietetty. Minulle tietysti äitienpäivä on tuttua jo lapsuudesta, jolloin muistan, että kokoonnuimme aterioimaan ja viettämään aikaa yhdessä, sanoo Natalie Klemets.

Lähihoitajana Kristiinakodissa töitä tekevällä Nataliella ei äitiys alkanut yhtä helposti kuin monilla muilla ensisynnyttäjillä. Nyt jo terveysongelmista reippaaksi ja kaikesta kiinnostuneeksi päiväkotilapseksi kasvanut Nadja-tyttö joutui heti synnytyksen jälkeen sairaalahoitoon ja leikattavaksi. Hänellä oli rakenteellinen virhe suolistossa, joka vaati kaiken kaikkiaan viisi leikkausta.

- Nyt onneksi nuo murheet ovat ohi ja kaikki on kunnossa, iloitsee Natalie-aiti.

Natalie Klemets, Heshmat Nuri ja heidän lapsensa Nadja asuvat Kristiinan Kantakaupungissa ja he haaveilevat omasta talosta.

Äitiys on tuonut Natalielle lapsen terveysongelmista huolimatta paljon suurta iloa.

- Alussa olin toki huolestunut ja vähän ihmeissäni. Varsinkin kun heti synnytystä seuraavana päivänä vauva vietiin pois Turkuun, enkä päässyt mukaan. Silloin se tuntui ikävältä, vaikka näin jälkikäteen kyllä ymmärrän miksi näin meneteltiin, muistelee Nadia.

- Olemme tosi kiitollisia kaikille, jotka ovat hoitaneet Nadjaa. Samoin niille, jotka ovat olleet tukenamme monin eri tavoin.

Natalien mielestä on hyvä, että on olemassa äitienpäivä ja isänpäivä. Silloin huomio kiinnittyy näihin lasten ja nuorten ensimmäisiin kasvattajiin. Itseään hän pitää varsin perinteisenä kasvattajana.

- Kotoa kait ne kasvatusopit on itselleen hankkinut. Toivon, että lapseni muistaa aikuisiässä minut hyvänä äitinä, se riittää, sanoo Natalie lyhyesti.

- Isänpäivänä annoimme Heshmatille lahjan, ehkä nyt on minun vuoroni. Mitään erityisiä lahjatoiveita ei ole.

Olli Pursiainen