Itsenäisyyteen kuuluu oikeuksia ja velvotteita

Suomen kansalainen Fardi Bahroz on yksi itsenäisen Suomen täysivaltaisista asukkaista.

Suomen sadasensimmäinen itsenäisyyspäivä on huomenna. Itsenäisyyden merkitys ei vuosikymmenten, eikä vuosisadan aikana ole muuttunut.

Se mikä on muuttunut, on itsenäisen maan asukkaiden etninen tausta.

Suomessa on viime vuosina myönnetty ulkomaalaisille kansalaisuuksia vuosittain 8 000–12 000. Vuonna 2017 ylitettiin ensimmäistä kertaa kymmenen tuhannen myönnetyn kansalaisuuden raja. Yhteensä noin 150 000 ulkomailla syntyneellä on Suomen kansalaisuus.

Karjalaisevakoiden asuttaminen ei olekaan enää ainut kansakunnan elämää rikastuttanut väestömuutos.

Fardi Bahroz on kristiinalainen 29-vuotias mies. Hän on töissä Suomen punaisen ristin ohjaajana. Bahroz on syntynyt Irakissa.

Noin kymmenen vuotta sitten hän tuli Suomeen turvapaikanhakijana. Turvalliseksi tuntemassaan Suomessa hän on alusta saakka pitänyt tärkeänä sopeutumista uuteen asuinmaahansa. Siihen kuuluu olennaisena kielen oppiminen. Fardi puhuu ja ymmärtää suomea. Työkavereilta hän on oppinut paljon Suomesta ja suomalaisesta kulttuurista.

Fardi Bahroz on Suomen kansalainen.

Mitä sinulle tulee mieleen itsenäisyydestä?

- Se on turvallisuutta, luottamusta, lakien noudattamista ja niiden kunnioittamista. Tasa-arvo sukupuolesta tai muusta taustasta riippumatta kuuluu itsenäisyyteen. Suomessa nämä asiat ovat hyvin. Irakissa on toisin.

Mikä merkitys maan itsenäisyydellä on nykyisin?

- Itsenäisyys merkitsee vapautta. Valitettavasti monet ymmärtävät sen väärin. Vapauteen kuuluvat säännöt. On opittava elämään niiden mukaan.

Onko itsenäisyydellä jokin arvo sinulle?

- Arvostan sitä suuresti. Haluaisin jäädä loppuiäkseni asumaan tänne. Toivon, että myös kurdit voisivat asua omassa itsenäisessä maassa.

Kuinka hyvin tunnet Suomen itsenäisyyden historiaa?

- En syvällisesti. Tiedän, että Suomi on ollut Venäjän ja Ruotsin vallan alla ja että Suomen itsenäisyys on 101 vuotta vanha.

Olet itsenäisen Suomen kansalainen, mitä se sinun kohdallasi tarkoittaa?

- Tunnen olevani suomalainen ja olen Suomen asukas.

Miten vietät itsenäisyyspäivää huomenna 6.12?

- Olen koko päivän kotona ja katson televisiosta itsenäisyyspäivän vastaanottoa.