Tilaajalle

Kaskisissa käsitellään ylihuomenna yt-neuvottelujen aloittamista

Kaskisten kaupunginhallitus on kovan paikan edessä tiistaina.

Kaupunginjohtaja Minna Nikander esittää hallitukselle, että Kaskisissa aloitetaan välittömästi henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut. Yt-neuvotteluja kaupunginjohtaja perustelee tuotannollisista ja taloudellista syistä johtuvilla säästötoimenpiteillä. Lopullisesti yt-neuvotteluista päättää kaupunginvaltuusto.

Nikanderin ehdotuksessa kyse on 10–20 henkilötyövuoden vähentämisestä. Keinoina olisivat irtisanomiset, lomautukset, osa-aikaistamiset tai työntekijöiden tehtävien ja toimintatapojen muutokset. Yt-neuvottelut päättyisivät viimeistään ensi vuoden alussa.

Kaskinen on kamppaillut huonossa taloustilanteessa jo pitkään. Myös lähivuosien näkymiä kuvaillaan erittäin vaikeiksi, mikäli kaupungin maksuvalmiutta ei saada tasapainotetuksi.

Kaskisten viime vuoden tulos painui runsaat 1,39 miljoonaa euroa alijäämäiseksi. Kuluvan vuoden tilikauden tuloksen on arvioitu sukeltavan vielä syvemmälle. Tulosennusteen mukaan vuodelta 2019 kertyisi 1,68 miljoonaa euroa alijäämää. Myös veroennusteet ovat heikentyneet huomattavasti verrattuna tämän vuoden talousarvion laadinnassa tiedossa olleisiin lukuihin.

Ensi vuoden talousarvion laadinnassa kaupungin osastoille asetettiin 10 prosentin säästötavoite verrattuna kuluvan vuoden budjettiin. Jotta Kaskisten talous saataisiin tasapainoon, näin pitäisi jatkua seuraavat kolme vuotta.

Lotta Kallio