Tilaajalle

Kauhajoki ottaa elinkeinoasiat omiin käsiin, 26 vuotta vanha Suupohjan kuntien elinkeinoyhtymä puretaan

Suupohjan kunnat ovat viime syksystä lähtien selvittäneet vaihtoehtoja elinkeinotoimen uudelleen järjestämisestä seutukunnan alueella.

Maanantaina Kauhajoen kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle elinkeinopalveluiden organisoimisesta kaupungin omaksi toiminnaksi suoraan kaupunginhallituksen alaisuuteen.

Toteutuessaan päätös johtaa nykyisen neljän kunnan yhteisen Suupohjan elinkeinotoimen kuntayhtymän (SEK) purkamiseen. Esitys on, että SEK:n osakaskuntien eli Teuvan, Karijoen ja Isojoen valtuustot käsittelisivät purkamisen jo tämän vuoden puolella, jonka jälkeen myös SEK:n omat toimielimet pääsevät tekemään päätöksiä.

SEK:n yhtymävaltuuston karijokelainen puheenjohtaja Antti Seppälä sanoo Kauhajoen irtautumisen tarkoittavan käytännössä 26 vuotta vanhan kuntayhtymän loppua.

– En usko, että jäljelle jäävät kolme kuntaa sitä kolmistaan enää jatkavat, vaikka teoriassa se on mahdollista. Kyllä se on loppu sitten. Suupohjan seutukunta tästä kyllä kärsii.

Kauhajoen toiminta ei tullut pikkukunnille yllätyksenä, sillä jotakin tällaista on koko ajan ounasteltu. Nähtäväksi jää, miten pienet kunnat tulevat elinkeinotoimensa järjestämään.

– En osaa yhtään sanoa, kuinka esimerkiksi Karijoen kunnassa tullaan jatkossa elinkeinoasiat järjestämään. Hanketoimintaa tällä tulee olemaan myös vaikutuksia, sillä niitä ei yksi yksittäinen kunta saa, Seppälä sanoi.

Myöskään Teuvalla ei ole vielä pohdittu, kuinka asiat tullaan järjestämään, mutta hallituksen puheenjohtaja Esko Lehtimäki piti myös selvänä, että SEK puretaan.

Kauhajoki valmistelee oman elinkeinotoimensa ensi vuoden aikana, mutta hallintojohtaja Anne Alavillamon mukaan kaupungilla on valmius käynnistää toiminta omana työnä jopa jo vuodenvaihteessa.

Käytännössä kaupunginhallituksen alaisuuteen perustetaan elinkeinojaosto ja elinkeinopalveluihin palkattaan kehittämispäällikkö ja elinkeinoasiamies.

Palvelukokonaisuus sisältää yritysneuvonnan, yrityshankinnan, sukupolven- ja omistajanvaihdospalvelut sekä aktiivisen kehittämistoiminnan yhdessä yrittäjien ja muiden kumppaneiden kanssa.

Myös SEK:n hallinnoima maatalouslomitus on mahdollista ottaa Kauhajoen hoitoon isäntäkuntamallilla.

Elinkeinoyhtymän vuosibudjetti on ollut viime vuosina 4-5 miljoonaa euroa. Siitä 85 prosenttia on ollut Maatalousyrittäjien eläkelaitoksen (Mela) maksamia maatalouslomittajien ja lomituksen hallinnon palkkoja, jotka ovat olleet yhtymän tilinpidossa läpimenoeriä.

– Peruselinkeinopalveluissa eli yritysneuvonnassa ja hankkeissa meillä on työntekijöitä noin kymmenen. Heistä kaksi on vakinaista viranhaltijaa eli Carita Latikka ja minä, ja muut ovat määräaikaisia. Maatalouslomituspalvelu työllistää 60 henkeä, kertoo elinkeinojohtaja Olli Forstén.

Lomituspalvelujen saajiin kuuluu myös Kristiinankaupunki, joten jos palvelut siirtyvät Kauhajoen alaisuuteen, Kristiinallakin on siihen joku sana sanottavana.

Toistaiseksi on auki, tapahtuuko SEK-muutos Kauhajoelle liikkeenluovutuksena. Jos se on liikkeenluovutus, niin työntekijät siirtyvät uuteen organisaatioon vanhoina työntekijöinä.

Jorma Havula