Tilaajalle

Kuntaliitospäätös menee Kaskisissa uusiksi, valtuusto on asiassa täysin kahtia

Kuntaliitosäänestys Kaskisissa menee todennäköisesti uusiksi.

Valtuusto päätti puolitoistaviikkoa sitten äänin 9-8 hylätä liitoksen Närpiön kanssa. Äänestystä edelsi kuitenkin episodi, jossa valtuusto äänestysten seurauksena jääväsi kaksi valtuutettua päätöksenteosta, ja heidän tilalleen kutsuttiin varahenkilöt. Varsinkin RKP:n valtuutetut olivat varmoja siitä, että jäävääminen ei ollut oikein, ja he uhkasivat valittaa päätöksestä hallinto-oikeuteen.

Jääviyskeskustelun yhteydessä Kuntaliiton johtava lakimies Riitta Myllymäki totesi lehdessä, että kaupunginhallitus voi palauttaa liitosäänestyksen takaisin valtuustolle, jos se katsoo, ettei päätös ollut lainmukainen.

Näin Kaskisissa nyt todennäköisesti tehdään, ja tueksi on saatu Kuntaliitolta myös lausunto, jossa lakiasiain johtaja Juha Myllymäki ja ruotsinkielisten ja kansainvälisten asioiden johtaja Ida Sulin toteavat, ettei jääviyksiä ollut.

Maanantaina kokoontuva kaupunginhallitus saakin eteensä hallituksen puheenjohtajan Carl-Gustav Mangsin (r.) esittelemänä ehdotuksen asian palauttamisesta. Esitys menee todennäköisesti läpi, koska hallituksen niukka enemmistö oli jo aiemmin liitoksen kannalla. Mangs arvelee, että asia tulee uudelleen päätettäväksi 10. joulukuuta valtuustossa.

– On mahdollista, että ensi vuoden budjettikin on samassa valtuustossa. Sitähän on hallituksessa jo käsitelty ja palautettu takaisin lautakunnille, koska edellytettyjä kymmenen prosentin säästöjä ei oltu saatu aikaan, Mangs sanoo.

Lisäkiemuroita hallituksen päätöksentekoon tulee siitä, että kaupunginjohtaja Minna Nikander on sairauslomalla, ja hänen sijaisenaan ja asioiden esittelijänä on hallintojohtaja Margit Kaseva.

Liitospäätöksen palauttamisen kohdalla Kaseva ei kuitenkaan toimi esittelijänä, vaan Mangs. Hallintojohtajan puoliso, kokoomusvaltuutettu Lars Piira, oli toinen jäävätyistä valtuutetuista ja asia menisi näin ollen liian lähelle esittelijää.

Kuntaliitosäänestys on puhuttanut Kaskisissa.

– Minä en ole kuullut kaupungilla käydessäni mitään, mutta Facebookissa ja sosiaalisessa mediassa on ollut erilaisia heittoja.

Mangs sanoo, että puoluepoliittisesti valtuusto on pahasti kahtia.

– Kävi tulevassa äänestyksessä kuinka vain, yhteisymmärryksen löytäminen tulee olemaan jatkossa tärkein tehtävä, Mangs sanoo.

Jorma Havula